Půjčka a úvěr s ručitelem

Jak je to v případě ručitele? Je vždy vyžadován při žádosti o úvěr? Potřebujeme jej vůbec někdy, nebo se s ním naopak už v dnešních půjčkách vůbec nepočítá? Půjčky s ručitelem jsou ještě stále často diskutovatelné téma. Mít ručitele nebo nemít? U jak vysoké částky je to vyžadováno a v jakém případě se bez něj obejdeme? To jsou nejčastější otázky, které nás napadnou, když se řekne půjčka s ručitelem.
Půjčka s ručitelem je konkrétní půjčka, u které je vyžadováno takzvané ručení. Ručit můžete nemovitostí, domem, bytem, pozemkem, ale může Vám ručit ve smlouvě také další, takzvaně třetí osoba.
Půjčky s ručitelem sjednávají jak banky, tak i nebankovní společnosti. Nejsou podmínkou, mnohé z půjček, většinou na menší částky, nemusí být zajištěny ručitelem, ani jiným typem ručení.

Ručitel může zlepšit Vaši bonitu

V případě půjček však platí jedno základní pravidlo. Pokud Vám někdo může ručit, a zajistíte smlouvu ručitelem, budete mít u banky nebo i u nebankovní společnosti lepší bonitu, protože úvěr je zajištěn z více hledisek, proto můžete získat i lepší podmínky nebo bude získání půjčky snadnější. Například, když Vám v bance nechtějí půjčit, protože máte malý příjem, s ručitelem už můžete splnit podmínky a půjčku získat.
Ručitelem může být jakákoliv osoba. Nemůžete to být samozřejmě Vy osobně, pokud právě Vy žádáte o půjčku. Ovšem může to být blízká osoba, manžel, manželka, přítel, přítelkyně, někdo z rodiny, rodiče, ale i dospělé děti, sourozenci, kamarádi, mnohdy i kolegové či známí, zkrátka a dobře kdokoliv, kdo na sebe vezme jakési „břímě“, a vstoupí s Vámi do smlouvy. Podepíše veškeré náležitosti a náleží na něm část povinností, ale to pouze v případě Vaší neschopnosti splácet své závazky. Některé společnosti nemusí konkrétně manžela nebo manželku uznat jako dlužníka, obzvláštně, pokud máte společné jmění manželů. Musíte tedy hledat jiného ručitele.
Pokud naopak někomu ručíte, raději se předem ujistěte, zdali je osoba, které ručíte, schopna splácet. Pokud by se tak nestalo, přesunou se jeho dluhy na Vás, a právě Vy budete muset platit za někoho jeho dluhy, protože jste ručitelem.  Peníze je však možné po dlužníkovi vyžadovat zpět.