Úvěrová karta

Další z řady názvů, u kterého si lámeme hlavu. Méně častým zmiňovaným názvem je právě úvěrová karta. Kdy a jak ji získáme? Je určena pro každého? Může si ji kdokoliv zřídit nebo musíme splnit nějaké podmínky k jejímu získání?
V první řadě si řekneme, že úvěrová karta je kreditní karta. Pojem úvěrová karta je akorát trochu jiné označení pro kreditní kartu. Jedná se v podstatě o kartu, na kterou je vázán úvěr, zřejmě proto vznikl a osvojil se mezi lidmi název úvěrová karta. Jak jsme si již řekli, tato karta je spojená s úvěrem. O jaký úvěr se tedy jedná? Jedná se o revolvingový úvěr. O ten může zažádat v podstatě kdokoliv, kdo má 18 let a trvalé bydliště v ČR. Nemusíte mít ani bankovní účet.
Pomocí úvěrové tedy kreditní karty můžete platit v obchodech, na internetu nebo vybírat z bankomatu (to se ale nedoporučuje kvůli vyšším poplatkům). Jaké jsou další podmínky? Kolik je možné si vybrat? Částka, kterou je možné získat je předem dohodnutá ve smlouvě. Jedná se o jakýsi limit, který se předem nastaví, a do výše tohoto limitu můžete peníze z karty čerpat. Můžete čerpat peníze postupně, nebo najednou. Pak peníze splácíte jako běžný úvěr i s úroky. Vždy platíte úroky pouze za peníze, které jste si vypůjčili. U většiny bank či nebankovních institucí je to nastavené tak, že pokud kartu nevyužíváte, pak nic neplatíte. Úvěr tedy můžete využívat opakovaně, vždy do výše nastaveného limitu. Můžete tedy čerpat, splácet a opět čerpat a čerpat až do výše limitu a pak splácet a pořád dokola. Bývá stanovena také výše minimální jedné splátky. Vše je předem dohodnuto ve smlouvě.

Úvěrová čili kreditní

Úvěr mívá také bezúročné období. To znamená, že pokud si jeden měsíc půjčíte nějakou částku peněz a splatíte je například do měsíce (jeden měsíc musí být uveden ve smlouvě jako bezúročné období), pak nebudete platit žádné úroky. Záleží na bance a jejich podmínkách. Každá může mít podmínky nastavené trochu jinak. Kreditka bývá nastavena tak, abyste dokázali splácet. Mnohdy se prokazuje výše příjmů a bance dáváte také potvrzení od zaměstnavatele o příjmech. Kreditka ale oproti běžné debetní kartě poskytuje také různé „výhody“. Většinou se jedná o nějaké bonusy u obchodníků, slevy a podobně.