Malý rozbor hypotečních úvěrů

Ohlížíte-li se po hypotečním úvěru, jehož úroková míra se drží pod dvouprocentní hladinou, počítejte s tím, že nebude tak snadné takovou banku najít. Úrok hypoték je v dnešní době (přelom roku 2017 a 2018) běžně nad dvěma procenty a přibližně zhruba pouhých deset procent úvěrových hypotéčních produktů spadlo pod dvě procenta. V České republice je to konkrétně osm bankovních domů.
nový velký dům

Velmi dobře je na tom Fio banka, která si získala mnoho klientů právě sníženým úrokem z hypotečních úvěrů, a ten se nyní pohybuje kolem 1,6 %. Specialistou na refinancování je Air Bank, ta dokonce v létě roku 2017 snížila úrokovou sazbu na hodnotu těsně pod dvě procenta (o jednu desetinu) a přislíbila zavádění nových typů úvěrů. Dobrou volnou může být i Sparkasse se svým úrokem 1,85 procent. Ta však má u nás stále málo poboček a pro některé klienty to může být překážkou.
otevření domu

Jak je na tom výše hypotéky v porovnání s hodnotou nemovitosti?

Jedním z rozhodujících faktorů pořízení hypotéky je LTV index. Je to v podstatě poměr výše poskytovaného úvěru a samotné hodnoty nemovitosti, kterou stanovil bankou pověřený specialista (odhadce).  Index se vyjadřuje v procentech a bývá zpravidla v rozmezí od 50 do 90 procent. Je to zkrátka procentní suma z hodnoty nemovitosti, kterou banka zapůjčí.
klíč a dům

Pokud hledáte banku, která nabízí hypotéku s 90% indexu LTV, počítejte s úrokem v rozmezí tři až čtyři procenta. Takové hypotéky jsou ale speciálně limitované pouze pro zajištění vlastního bydlení jako tzv. účelový úvěr. Většinou se však setkáte s nabídkou, kdy banka zapůjčuje obnos do výše 80 procent indexu LTV, což je celkem pochopitelné, musí se také něčím jistit.

Americká hypotéka je využitelná jen do výše max. 75% LTV. Dá se však aplikovat na zakoupení nemovitosti, která se pak bude pronajímat. Výhodou amerických hypoték je jejich bezúčelnost a tu nejlacinější sjednáte opět u zmiňované Fio banky. Úrok tu již klesl pod 3 procenta, u ostatních bank se pohybuje v limitech od 3,5 do 4,5 procenta.