Půjčky prostřednictvím P2P platformy

Někdo potřebuje půjčit a někdo zase má přebytečné peníze, které právě nepotřebuje. A právě spojení těchto dvou táborů lidí je základem půjček se zvláštním názvem P2P. Zkratka pochází z anglického Peer to Peer (rovný s rovným) a označuje finanční služby, kde lidé půjčují lidem. Děje se tak prostřednictvím P2P platformy, která půjčku zprostředkuje.
podepsání smlouvy
Ta sama peníze nepůjčuje ani neručí za jejich vracení. Firmy, které P2P provozují, se starají o administrativní záležitosti – poskytují vzory smluv, právní servis a ověřují bonitu klientů. U nás jsou nejznámější:
·         Bankerat= klasická internetová aukce s poptávkou a nabídkou, výšku úroku si domlouvají obě strany
·         Banking on-line= princip aukce, zájemci si stanoví úrok, kterého se však investoři nemusí držet
·         Benefi= pouze pro zájemce, kteří mohou doložit pravidelný příjem, úrok navrhne Benefi dle ratingu žadatele
·         Zonky= patří do skupiny PPF a jako jediná má přístup do Bankovního i nebankovního registru klientských informací
 
VÝHODY A NEVÝHODY
Pro soukromníky i firmy je organizování půjček od člověka k člověku slušným východiskem, které eliminuje nepříjemné situace při vkládání peněz do některých bankovních produktů, kde svoji hodnotu ztrácejí. Dlužníky zase může mazaný věřitel pěkně napálit. Půjčit si však můžou i klienti, kterým by v bankách podle jejich pravidel nepůjčili. Proto klient s neblahou úvěrovou minulostí mívá úrok podstatně vyšší než klient s dobrou pověstí. Aby investoři omezili riziko ztráty, půjčují po menších částkách, kdyby dlužník přestal platit.
 nápis loans na dlani
BUDOUCNOST ZAJIŠTĚNA
Za optimálních okolností jsou půjčky tohoto typu pro obě strany o mnoho výhodnější. Odborníci se shodují v tom, že do budoucna budou postupně mizet klasické půjčky bankovní i nefér   poskytovatelé nebankovních půjček. A jak by ne, když na systému P2P jedni ušetří a druzí vydělají.